1015371.jpg

Nyt olisi tarjolla nuotioherkkuja viimeviikonlopun "rosvopaisti" -reissulta.

Olemme jo useana vuonna (yleensä ensi lumien hiutaillessa!) kokoontuneet sukulaisjoukolla maaseudulle paistamaan maakuopassa lihoja, eli tekemään rosvopaistia.

Te, jotka ette rosvopaistia ole kokeilleet tehdä, tässä jutun juoni noin pääpiirteittäin:

-rosvopaistin tekoon on varattava koko päivä, aamuvarhaisesta myöhään iltaan

-homma aloitetaan kaivamalla maahan syvä kuoppa (sen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä)

-paistien tekoaamuna kuoppaan sytytetään nuotio, ja annetaan sen palaa useamman tunnin (n.5-6 h) ennen lihojen viemistä

-paloitellaan juureksia (porkkanaa, lanttua..) ja kääritään ne lihojen (esim. kassler-paisteja, lampaan koipea, hirveä..) kanssa voipaperiin.

-voipaperinyytin päälle kääritään useampi kerros märkää, vettä valuvaa sanomalehteä..

-..ja sanomalehtikääröt päällystetään vielä foliolla

-kääröt viedään nuotioon niin, että osa nuotiosta (n.puolet hiilloksesta) nostetaan pois, laitetaan n.20-30 cm hiekkaa päälle ja siihen lasketaan lihakääröt paistumaan

-lihojen päälle laitetaan n.20-30 cm hiekkaa, ja asetellaan loput hiilloksesta hiekan päälle

-pidetään nuotiossa tulta yllä n. 6-7 tuntia, kunnes lihat ovat kypsiä ja valmiita kaivettaviksi ylös

-sitten syömään!!

                                                      * * *

Ensimmäisinä vuosina tilan isäntä kaivoi uutterasti joka syksy kuopan maahan (usein jo routaiseen!), kunnes sai neronleimauksen ja vuorasikin kuopan tiilillä (sinne upposi 100 tiiliskiveä). Näin kuoppa on aina käyttövalmiina, ja lisäksi tiilet varaavat itseensä hyvin lämpöä, mikä edesauttaa paistien hautumista :-)

Nuotion äärellä on kiva kokoontua pitkin päivää paistamaan vaikka makkaraa.. ja päiväkahvi & pullakin maistuvat aivan erilaisilta ulkosalla nautittuina! 

Tänä vuonna kokeilimme uutuutena loimulohen paistoa, ja voi veljet että siitä tuli suussasulavan hyvää!! Kiitos loimulohimestari-Tonille!  (Yläkuva lohen paistosta.)

Vaahtokarkit soveltuvat erinomaisesti myös nuotiolla paistettaviksi. Vaahtiksille riittää että ne vain suunnilleen "käyttää" nuotiossa, ne paistuvat hetkessä tummiksi. (Kuten näkyy alakuvasta, karkki oli ehkä 10 sekuntia paistumassa.)

 

1015369.jpg