1245523985_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Päivänä muutamana löysin vanhasta keittokirjasta tomaattikakun ohjeen. Se on aikalailla vastaava kuin totutut "porkkanaleivokset".

Juhannuksena koitti tilaisuuteni kokeilla tompsukakkua ;-)  Olimme äitini kanssa sopineet, että hän leipoisi mökille jotain suolaista ja minä makeaa. Etukäteen en puhunut kenellekään mitään tomaateista täyskärissä, vaan halusin "rehellisiä" kommentteja.

Ekat kommentit tulikin lapsilta heti kakun nähtyään:"Mut äiti, eikö sun pitäny tehä TÄYTEKAKKU?!" (juu juu, se ON täytekakku..) "..miks siinä on sitte TOMAATTEJA?!?"

Äitini oli samoilla linjoilla:"Ai, mä luulin et sä teet täyskärin..?" (juu juu, sitä se on edelleenkin..)

Kahvittelun & kakuttelun lomassa äitini sitten kysyi et "onkos täs joku sacher-tyyppinen pohja.." Vastasin, että ei, vaan siinä on tomaattisosetta. Äitini ilme oli näkemisen arvoinen, ja samaan aikaan lapset (jotka hyvällä ruokahalulla olivat jo omat kakkupalansa syöneet) kiljaisivat yhteen ääneen:"TOMAATTISOSETTA!!! YÖKK!!!!" Tyynnyttelin lapsukaisia tyyliin "niin, tomaattia, ja aatelkaa kuinka hyvää oli.. te söitte kakkua innolla ettekä yhtään narisseet.. ja syöttehän te muutenkin tomaattia.. ja kilokaupalla ketsuppia.."  Nauru

Kakku oli OIKEASTI hyvää, eikä ainakaan liian makeaa! Taikinassa on kuitenkin sokeria & välissä aprikoosihilloa. Päälle laitoin vanilja- & maustamattomasta tuorejuustosta tehdyn sekoituksen.

1245524023_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

TOMAATTINEN TÄYTEKAKKU

pohja:

150 g margariinia

3 dl fariinisokeria

5 kananmunaa

500 g tomaattisosetta (käytin Rainbown paseerattua tölkkisosetta)

n. 7 dl vehnäjauhoja

1,5 tl soodaa

n. 0,5-1 tl jauhettua neilikkaa

2 tl kanelia

150 g saksanpähkinöitä

(+ lisäksi laitoin vielä 100g tavallisia pähkinöitä)

täyte:

1-2 dl aprikoosimarmeladia

kuorrute:

2 prk vaniljatuorejuustoa

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

koristeluun:

pähkinärouhetta, kirsikkatomaatteja

 

*Voitele & korppujauhota n.24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka. (Tein sydämen muotoiseen & käytin korppujauhojen tilalla pähkinärouhetta).

* Sekoita voi & sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

* Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen, samoin tomaattisose.

* Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

* Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa n.1-1,5 h.

* Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan.

* Levitä aprikoosimarmeladi levyjen väliin.

* Sekoita tuorejuustot keskenään ja levitä kakun päälle. Samalla seoksella voit myös pursotella koristeita jos haluat.

* Ripota reunoille pähkinärouhetta & koristele tomaateilla.

~~~

~Hyvän säväyksen kakkuun voisi antaa myös suklaarouhe, rusinat, ananasmurska..

tai tomaattisoseen tilalla vaikka omenasose..

~Hyvityksenä tomaateista lupauduin tekemään lapsille mansikka-aikaan

ulkonäöllisesti vastaavanlaisen kakun mansikoista Nauru 

~~~

1245524004_img-d41d8cd98f00b204e9800998e